Kuhuminna

Kõik fotograafiast
priitv8
Posts: 1694
Joined: 27.11.2014 18:28

Re: Kuhuminna

Post by priitv8 »

MartinV wrote:No kui sa kaamera ka kaasa võtad, siis äkki jääb midagi värsket nii silma kui sensorile.
Muidugi tassisin kõik kaasa. Aga täna nähtule küll ei raatsi filmi raisata. Väga kole.
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Tom wrote:Külastasin vanalinna päevi. Suht sitad pildid tulid.
No ma puutusin kokku natuke meeldivama ollusega, kuigi ega sedagi polnud tore kamaluga kraevahele saada:

Image
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Ma siis talletan oma nädalavahetuse reisikirja siia kah: käisin laupäeval Viljandis vanakraamiturul, õrna lootusega leida mõnda objet, mille ostusoovi endale kuidagi ära ratsionaliseerida suudaks. Kauplemise algus oli kell 11, otsustasin siis tubli olla ja varakult kohale jõuda. Kuna mulle väga meeldib Viljandis ringi jalutada ja rongisõit on ka viimasel ajal mõnusam tundunud, tuli äratus kole varaseks panna - rong väljus 7.44 :/ Sellise puhkepäevakellaaja kohta oli rong väga täis, kõigile ei jagunud istekohtigi. Lahedamaks läks alles peale Lelle peatust, kus Pärnu poole minejaid teise rongi kupatati.

Viljandi raudteejaamast jõudsin pärast natukest ekslemist (viita "Lennukitehas" vist naljalt mõnest muust Eesti linnast ei leia) kesklinna, kus müüjad olid juba asju lahti pakkimas. Esialgu ei näinud üldse fotokaid, siis jäi kõrva, et kellelgi oli "huvitavam" kraam auto pagasnikusse laotatud - juhuks kui vihma tuleb. Seal paistsidki mõned L39 (Fed/Zorki) objed. Huvi pärast küsisin mõlkis filtrirõngaga Jupiter 8 (50mm F2) hinda, müüja "teadis" rääkida, et selliste objektiivide eest küsitakse umbes 50 eurot, kuid konkreetset isendit oli ta nõus müüma ka 30-ga, sest "viie euroga pole kah mõtet müüa". Kuna mul on selliseid Jupitere juba mõned kogunenud (mõne eest olen noorema ja lollimana ka 20 kanti maksnud) ja viimane ning kõige parem neist maksis kaks eurot koos mingi Fediga seal küljes, jäi kaup katki.

Järgmisena jäi silma üks lett, kus peal olid kaks Kiev/P6 toru (45mm ja 250mm) lausa orginaalkarpides. Tiirutasin seal ümber vist põnevil näoga, müüja hakkas uurima, et kas veel mõned objed huvitavad. Selgus, et tegu lätlasega ja tal oli pakkuda veel posu vene torusid - tavalised Heliosed ja Mirid ning lisaks ka kaks Jupiter 9-t, (L39 ja M42). Veel oli pakkuda MTO 500 F8 peegelobje ja miskine Pentaxi filmikere 50mm F2 objega. Paraku ei tunnistanud lõunanaaber vähem kui kolmekohalisi hinnanumbreid (Jupiter 9 L39 - 100, MTO - 150, Pentax koos objega 120). Proovisin küll peegeltoru, üht Jupiteri ja keskformaadi 45mm lainurka, aga ükski nendest ei olnud rabavalt ahvatlev ja turuhinda polnud kah huvi maksta, rääkimata siis tema küsitud turuhind + 40-100%. Jupiteri osas olevat küll natuke tingimisruumi ja peegeltoru pakkus ta hiljem juba 100-ga, aga minust jäid need torud ostmata.

Üksikutel müüjatel oli veel natuke vene kola, katkusin kohusetundlikult vutlareid lahti, aga midagi head ei leidnud - natuke pakkus huvi üks Kiev Helios-103 53mm 1.8 toruga (olevat hea toru ja minu kunagi ostast saadud eksemplar osutus väga kriimuliseks), aga hinnasoov 25.- asus üle kahe korra kaugemal, kui see piir, mis oleks ostumõtteid tekitanud.

Sai veel müügiplatsidele üks ring peale tehtud ja mõlgutasin juba mõtteid kojusõidust, aga meenus, et Viljandisse sai tuldud ka niisama ringitujjamise mõttega ja nii saigi siis turistiks ümber kehastutud. Oma "turismi" käigus astusin siiski läbi paarist pandimajast (tavaliselt nendes ei käi ja ega polnudki mõtet, nad ilmselt vanemat kraami enivei ei võta sisse) ja küsisin vanakraamipoodide kohta ühest antikvariaadist ja fotopoest. Fotopoes teadis fotograaf rääkida, et kõik hea kola sai juba peale taasiseseisvumist Soome maha äritud.

Antikvariaadist saadud vihje põhjal leidsin veel ühe antikvariaadi/vanakraamipoe, kus esmapilgul ei paistnud üldse fotokraami olevat, aga lõpuks ikkagi leidus vitriin, mille põhjas oli järjekordne hunnik Fedi ja Zeniti vutlareid. Usina inimesena asusin neid jälle läbi lappama, kuid välja tuli muidugi ridamisi vene nö kitikaid, Industare ja Heliosi. Kõige viimast vutlarit lahti kakkudes vaatas aga vastu natuke teise kujuga asi - Zeniti ees oli Jupiter 9 (85mm F2). Mul on M42 J9 juba olemas, aga ikkagi on pull leida 10-eurise Heliose või enam-vähem nullväärtusega Industari asemel 60+ eurone Jupiter. Paraku selgus, et konkreetne isend pole täie tervise juures - klaasi servas oli poolkaares umbes 5mm laiune vikerkaarevärviline triip - ma arvan, et märk kokkuliimitud elementide lahtitulemisest (lens separation). Kahju (või siis vedas - muidu oleks olnud kiusatus küsitud 30 EUR eest veel üks topelteksemplar osta).

Ohkasin ja tõusin püsti. Seepeale jäi vitriini kõrgemal riiulil silma veel paar tüüpilist vene musta objetopsi ja üks lahtiselt seisev toru. Ühes topsis olid vist makrorõngad, teises igav Helios 44-2, kuid kolmandast tuli välja L39 Jupiter 12 (35mm F2.8). Objel olid olemas mõlemad korgid (J12 puhul pole tagumise korgi puudumine just tore) ja isegi pass-garantiidokument 1988. aastast. Karbi all oli algupärane hinnasilt (28 rubla) ja sinna servale õrnalt kirjutatud praegune hind - 10 EUR. Diil. Hiljem kodus uurides tundus toru uueväärsena - isegi lõhnab masinaõli järele, nagu tutikas vene obje ikka :)

Vaatasin siis ka lahtisena seisnud toru - Tokina 135mm 2.8, bajonetil tähend "MIN", mis ma eeldasin tähistavat Minoltat. Toru oli tolmuste klaasidega ja "kolmanda" tootja 135mm objet on mulle vaja nagu kalale jalgratast, aga proovimisel tundus OK ja Tokina pole siiski päris no-name. 16 euriku eest ei suutnud kiusatusele vastu panna. Eelmisel lehel on kõik pildid alates neljandast sellega tehtud - kontrasti tuli juurde keerata pärast kõvasti, näis, kas nüüd peale tolmukihtide mahavõtmist otsmistelt elementidelt sai parem ka. Teravus paistab OK, kuigi mitte nurkadeni jälle.

Tiirutasin veel tükk aega linnas ringi - uuskasutuskeskusest fotokaid ei leidnud, küll aga leidsin sealt "Foto- ja filmitehnika entsüklopeedia", mille jätsin kunagi ostmata, kui Nõmme fotoklubis seda 1 EUR eest pakuti. Toda otsust olen hiljem natuke kahtsenud, kuna selline teatmeteos võiks ju riiulis olla kasvõi eestikeelse terminoloogia kontrolliks; hiljem on neid ostas 3-5 EUR eest pakutud. Viljandist sain nüüd 20 sendiga :)

Lõpuks jõudsin tagasi laadaplatsile, kus kõrgete hindadega lätlase asemel oli nüüd teine, mõistlikumate hindadega lätlane. Zorki koos Jupiter 8-ga maksis 10 eurot, objet isegi korra proovisin, et äkki on mingi imeeksemplar, aga paistis tavaline nurgaudu lahtisema avaga. Objet Zorkilt eest keerates oli ka näha, et ei tasu ikka korgita objet jätta päikse poole vaatama - paistis, et katikumaterjal oli ühest kohast sulama hakanud :/

Lõpuks ostsin sealt Kievi samasuguse Helios 103-ga, millest eespool juttu oli, ja kaasa tuli veel Industar 50-2 koos mingi vaherõngastest ja lisaläätsest koosneva makroaretisega, mis mind rohkem otsakorkide poolest huvitas :) Arve kokku 10 EUR. Heliosega on tehtud see eilne rahepilt ülalpool, tundub kinnise avaga isegi teravapoolne, aga täisavaga paistavad nurgad isegi veebisuuruses udukogud. Samas keskemale paigutatud subjektidega oleks pildil isegi nagu ilmet. Igaljuhul pole nüüd enam kiusatust veel ühte sellist proovida :)

Ehk siis kokku kulutatud 36.20 eurot + rongipiletid, saadud 4 objet, teatmeteos ja mõned OK pildid. Ja Viljandis on ikka jätkuvalt lahe jalutada, kogu aeg jääb midagi huvitavat silma, olgu see siis ehitis või maastik või nende koosmõju.
priitv8
Posts: 1694
Joined: 27.11.2014 18:28

Re: Kuhuminna

Post by priitv8 »

Täna jälgisin vahvat fenomeni
image.jpg
image.jpg (251.51 KiB) Viewed 6535 times
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Panin ennast Overalli linnaretkele kirja teisipäeva pärastlõunaks:

http://www.overall.ee/kool/kursus.aspx?id=29
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Homme peaks jälle see iga-aastane Rootsist pärit USA autode invasioon toimuma. Küllap töllerdan mingi hetk sadama kanti vaatama.
Tom
Posts: 2490
Joined: 26.03.2010 01:39

Re: Kuhuminna

Post by Tom »

Olin Tartus Antoniuse õue moeshoul.
Attachments
DSC_9940.jpg
DSC_9940.jpg (353.78 KiB) Viewed 6508 times
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Mina käisin üsna tallatud radu:

Image Image

Image

Image
priitv8
Posts: 1694
Joined: 27.11.2014 18:28

Re: Kuhuminna

Post by priitv8 »

Ma ka.
PVA7_DSC6467.jpg
PVA7_DSC6467.jpg (291.86 KiB) Viewed 6499 times
MartinV
Site Admin
Posts: 3621
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Kuhuminna

Post by MartinV »

Sina vallutasid Londoni või punased bussid Saksamaa? :)
Post Reply