Das neue kamera?

Kõik fotograafiast
Post Reply
MartinV
Site Admin

Re: Das neue kamera?

Post by MartinV »

Tundub, et fotokalasse on jäänud veel vähemalt üks Nikoni filmikas, mida sul veel pole, F4s. Paistab päris huvitav püss olema, kenrockwelli sõnul lausa ajalooline.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Njaah, biitida ikka ei õnnestu, aga vähemalt ei pea enam otseselt häbenema kah:

Image

Näis, äkki õnnestub millalgi tema suurem vend veel appi kutsuda 8-)
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Heh, ma Nikoni poolelt vaatasin suht samu asju - 28/35 f/2-d huvitaksid, ja PC-d ka, kuigi shift tundub vähem huvitav featuur kui tilt.

f/2.8 fiksid ei tundu nii väga põnevad enam ja need E-seeria 35-d näevad natuke ilutud välja :)

Ma vaataks võib olla 85mm f/2 poole ka:
http://www.kameratori.fi/viewitem/4405
http://www.kameratori.fi/viewitem/4122

Just olen 85mm lainel, sest pool tundi tagasi ostsin tänase kolmanda :shock: objektiivi, selle:

EDIT: kuulutus juba maha võetud

Ma maksin küll veel natuke otsa selle lõbu eest, et müüja unustaks teised helistajad ja saaksin asja poole tunniga kätte, aga "kroom" J9 on lihtsalt nii seks asi ja väidetavalt teravam kui hilisemad versioonid. Mingi imeterav ühe proovipildi põhjal ei tundunud, aga seda hinda oli asi minu jaoks juba välimuse pärast väärt :)
Tom

Post by Tom »

On ilusas seisukorras J9?
Mulle meeldib E seeria kompaktne disain...
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Huvitav päev oli see laupäev. Et kõik ära rääkida, peab alustama sellest, et minu kõige esimesed vene manuaalobjed (kui üks juhuslik Industar välja arvata) olid isalt saadud Zenit 3M-iga komplektis olnud "sebra" (must, haljaste triipudega teravustamisrõngal) Helios 44 (58/2) ning "kroomid" Mir-1 (37/2.8) ja Jupiter 11 (135/4) - siiani kõige ilusamad torud, mis mul on. Ülejäänud komplekt oli seerianumbrite põhjal aastast 1968, ainult Helios oli hulka uuem ja lisaks ka kehvemas seisus - teravustamine käis raskelt ja avarõngad logisesid.

Selle nädala sees mõtlesin siis, et laseks 58mm-i ka korda teha ja leidsin jälle fotoremont.ee'st abi - reedel sain sealt tagasi natuke sujuvama teravustamisega ja mittelogisevate avarõngastega Heliose. Sellest innustatuna mõtlesin laupäeval jälle Balti Jaama turule ringi peale teha - nädal tagasi olin seal ühe putkas vaateakna nurgas silmanud midagi, mida pidasin tuttavana tundunud rohelise 135mm kirja põhjal Olympuse 135/2.8-ks. Kahjuks selgus aga kohapeal, et tegu oli hoopis Canoni FD või FL toruga, millega mul polnud midagi peale hakata.

Kurvalt lonkisin sinna, kust olin mõne aja eest Zenitari ostnud, aga sealgi ei paistnud midagi huvitavat. Paar nädalat seisab seal üks must M42 Jupiter 9, aga juba varem proovides paistis see täisavaga nii pehme, et ei tekkinud mingit huvi seda ligi võtta, kuigi turistihind oli J9 kohta talutav, 70 EUR. Nüüd jäi silma üks Nikoni moodi "avahammastega" asi, virna otsas, sabaga minu poole. Lootsin, et see võiks olla mõni natukenegi huvitavam Nikoni fiks, aga seda näha küsides tuli sealt välja miski Nikoni bajonetiga plastmassist Soligori zoom...

Hakkasin juba minekule asuma, aga otsustasin ikkagi ajaviiteks küsida, ega neil midagi Olympusele pole - varem pole seal midagi sellist paistnud, kuigi nüüd sellel aastal on seal üks OM kere koos 50/1.8 toruga riiulis. Minu üllatuseks ütles sealne onks, et midagi peaks olema, ja kaevus kuskile kola täis Prisma kilekottide sügavustesse. Välja tõi ta sealt kaks nahkvutlarit, millest ühes oli 50/1.4 ja teises 135/2.8, ausad OM-id mõlemad. 50 pakkus mulle vägagi huvi, kameratoristki sealset 50/1.4 vaadatud ja mõeldud, et võiks seda vähemalt proovida. Täisavaga 50 just väga terav ei tundunud (või pigem oli kontrasti vähe), nt seesama Zenitar tundus oma pool stoppi kinnisema täisava juures parem. 135 proovisin ka ära ja tundus talutav ning saingi mõlema toru osas kaubale hinnaga, mis jääb selgelt alla sellele, mida kameratori ainult 50 eest küsis :)

Toppisin objed koos vutlaritega kotti ja tundsin rõõmu sellest, et oli põhjust natuke raskema kotiga kodu poole liikuda. Eriti tegi heameelt 50/1.4, kuna hind oli mõistlik ja juba mõnda aega oli isu miski valgusjõulisema normaali järele. Viiekümne vutlar oli küll kirjade järgi hoopis OM 28/3.5 oma, aga noh, see ju väike viga. Lähemal vaatlusel hakkas vutlari kaane sisemus natuke kummaline tunduma ja natukese tõmbamise tagajärjel irduski sealt sinna kinnitatud 28mm-ile mõeldud originaalvarjuk :) Enamus OM torusid on 49mm filtrikeermega, nii et varjuki saab panna ka 50 külge, aga võib-olla peaks nüüd kameratorist ikka selle 28/3.5 ostma, kui varjuk ja vutlar juba olemas on :) 50 tundus põhjalikumal vaatlusel ilus ja täiskaadri ees parem ka, aga 135 klaasid paistsid natuke kahtlased - ei saagi aru, kas ainult mustus või on sealt midagi pöördumatult juba maha nühitud.

Igatahes asusin siis rahulolevalt päeva õhtusse veeretama, surfasin, postitasin siia vastostetud 50/1.4 pildi ja olin niisama rõõmus. Tavaliselt ma nädalavahetuseti eriti ostat jms kohti ei vaata, aga mõtlesin nüüd siiski ringi peale teha. Ostas oli keegi fototehnika alla mitme lehekülje jagu eri mõõdus filtreid müüki lajatanud ja sealt vahelt ei jäänud midagi head silma. Okidokis aga ilmus objektiivide kategoorias välja miski Jupiter 9. Piltidelt vaatas vastu kroomvariant ja hinnasoov oli 30 EUR-i, mille peale juba pulss pisut kiirenes. Kuulutus oli üles pandud kell 12 hommikul ning selle juures oli telefon olemas. Nüüd oli kell umbes veerand üheksa - polnud veel teab mis ebaviisakas-meeleheitlik helistada.

Toru võttis vene keelt rääkiv meesterahvas, kes ütles, et ta eesti keelt ei räägi. Suure häda korral võin ma ka vene keeles midagi purssida, ja nii võtsingi Jupiteri jutuks. Mees ütles, et obje vastu on juba palju huvi tuntud ja keegi oli pakkunud 35 EUR ja pidi seda homme Kehrast vaatama tulema. Tundsin huvi, et kus see obje täpsemalt paikneb ja kas oleks ehk kuidagi võimalik seda veel näha ja et ma pakuks küllap 40 EURi ka selle eest. Seepeale oli mees nõus enam-vähem kohe Kristiine keskuse juurde liikuma. Sebisin siis kaubanduskeskuse ees tuisus edasi-tagasi ja mõtlesin, et kas see kõik on liiga hea, et olla tõsi. Aga mees tuli kohale, Jupiter oli peegelkaamera variant ja OK (mitte laitmatu, aga normaalsete kulumisjälgedega, mitte kahjustatud-korrodeerunud kestaga, nagu hiljuti nähtud "kroom" Helios 40; klaasid enam-vähem, kuigi mingi kahtlane jälg on tagumisel klaasil ja esimesel ka üks natuke "kulunud" koht justkui). Igatahes oli kaup koos ja sain jälle palju raskema kotiga koduteele asuda.

Kodus nägin, et sama mees oli sama 30 EUR-iga müüki pannud ka ühe 70-ndate musta Helios 44-2; natuke aega hiljem oli ta Jupiteri kuulutuse juba maha võtnud ja Heliose hinna 35 EUR peale tõstnud. Aga ma kahtlustan, et Heliose puhul ei pea ta samasugust tormijooksu kartma... Mina aga võin oma laual imetleda Jupiter 9-t seerianumbriga 68xxxxx ehk siis täpselt samast aastast, kust pärinevad ka mu ülejäänud "kroom" M39-d. Olen varem mõelnud, et tahaks olemasolevatele M39-tele võimalusel lisada ka kroom Helios 44'a; nüüd ma kahtlustan, et see peaks lisaks olema ka 68. aasta väljalase... :)

Selline romaan siis, tore päev oli.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Praegu vaatan, et osta.ee's on lausa kaks J9-t müügis, aga üks neist on Kiev Automat (polegi sellist enne näinud), mis a) ei lähe millelegi uuemale ette, b) ei oma avarõngast, kuna ava juhtis kere miski kangi vahendusel. Teine on must M39, aga see on Zorkile e. rangefinderile, peegli ees saab sellega ainult makrotada.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Meilisin kameratorile Olympuse-Nikoni kiiremate 28/35/50/55/85 kohta, ütlesid, et võtavad kaasa ja et maksta saab saab seal nii sulas kui kaardiga.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

Üks (d)efektiga kaader:

Image
Tom

Post by Tom »

See efekt on kõigil kaadritel?
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
Post Reply