Nii, suutsin maha magada, et Canon on midagi hääd välja kuulutanud: 16–35 mm f/4L IS USM ja EF-S 10–18 mm f/4,5–5,6 IS STM.
EF-S huvitab vähem, kuigi hind olevat väga soodne, 300 taala/euro kanti - umbes poole odavam kui senine stabikata 10-22, OK, natuke on pimedam ja lühem ka.
Aga uus 16-35 tundub väga huvitav, sest:
- Mul pole reaalselt täiskaadri ette midagi laiemat kui 24mm ja tunnen sellest puudust, aga Canoni senised FF lainurgad on pildikvaliteedilt natuke kesised olnud oma hinna kohta.
- See uus toru paistab avaldatud MTF-ide kohaselt olema selgelt parem kui senised 17-40L ja 16-35L II
- Hind on uue stabikaga Canoni L toru kohta üllatavalt mõistlik, 1200 taala ja küllap siis ka eurot umbes
- Arvatakse, et kuna Canonil on nüüd L zoomides olemas F4 ja F2.8 seeriad, siis on tulemas ka mingi änksa vastus Nikoni 14-24 2.8'le, aga ma kahtlustan, et see 16-35 F4 saab olema minu jaoks mõnusam lahendus - hulka odavam ja kasutab tavalisi 77mm filtreid, mis mul juba olemas. Nt praegune 16-35L II 2.8 kasutab 82mm filtreid, mis on päris arvestatav väljaminek ning Nikoni 14-24 ja küllap ka võimalik Canoni võrreldav toru ei võimaldaks üldse filtreid kasutada.
Ehk siis tundub üsna täpselt minu soovidele vastav obje, ainuke küsimärk on hoopis Sony, mis peaks lähiajal täpselt samasuguse toru välja kuulutama. Siis tekib tõsine dilemma, et kummale süsteemile ma sellist lainurka rohkem tahan. Ma polegi veel selgeks mõelnud, et kui ma sügisel jälle kuhugi reisima lähen, siis kumma kaamera kaasa võtaks. Sony oleks mõnusalt kompaktne, samuti see lainurk saab Sonyl ilmselt väiksem olema; dünaamiline ulatus kah mõnus asi, mida reisipiltidel mõnikord tahtmine kasutada. Samas Canon on jälle väga lollikindel - AF pelab, akud kestavad, juba reisidel ära proovitud.