Kaameradisainerid

Kõik fotograafiast
Post Reply
MartinV
Site Admin

Kaameradisainerid

Post by MartinV »

Tuli täna jutuks. Giugiaro on nendest kõige kõrgema profiiliga - lisaks F3-le tegi ta hulga Nikoneid, F3 kuni F6, D1 kuni D4 (nii et minu tänane D3 oli ka tema kätetöö); Df oli vist tema viimane Nikon, kuigi see punane F3-st alguse saanud dekoratiivelement on ka hilisematel kaameratel. Autodest Golf I ( huvitav kas ka GTI punane iluvõre ümbristriip on tema töö). Golf GTI-ga peaaegu samal ajal sündis ka Canoni L-seeria (300L oligi esimene), millega tal polnud pistmist, aga mille tunnuseks on punane rõngas - nii et punased aktsendid olid siis popid :)

Lisaks tegi Giugiaro veel BMW M1 (Priidule hingelähedane), Lotus Espriti ja DeLoreani (esimene tuttav Bondi filmist, teine Back to the Future seeriast); ning lisaks Seiko kellad, mida kandsid Ripley ja vist ka Bishop "Aliens"-is. Nii et kõigile midagi :)

Teistest disaineritest veel Colani (Canon T90), Sixten Sason (Saab ja Hasselblad), Porsche Design (Contax RTS, mõned Fujid). Veel leidus Naoki Sakai kes tegi Jaapanis retrovälimusega autosid ja kaameraid (Olympus O-Product ja Ecru). Vanemast ajast veel Walter Dorwin Teague ja uuemast Marc Newson.
Tom

Re: Kaameradisainerid

Post by Tom »

Mitteametlikel andmetel:

Yoshihisa Maitani (Olympus Pen, OM-1, XA)
Hisakazu Shimizu (Canon IXY/Digital IXUS ja hilisem laiem tööstusdisain)
Nobuyuki Yoshida Asahiflex (1952), Asahi Pentax (1957)
Giorgetto punane triip Giugiaro Nikon EM (1979), Nikon L35AF.
Walter Mandler (Kanada/Saksamaa, Leica) Noctilux, Summilux, Elmarit objektiivid.
Paul Rudolph Zeiss Tessar, Planar
Ludwig Bertele Zeiss Sonnar
Erhard Glatzel Zeiss Distagon, Apo Sonnar
Ryohei Suzuki Pentax Super-Takumar
Munehiro Hayashi Canon EF L teleobjektiivid
Nikoni uus Giugiaro Z kaamerate ajastul on avaliku silma eest hästi varjatud - Makoto Imamizu. Koos Kenji Baba ja Masayoshi Ueno'ga
Attachments
Screenshot 2026-08-03 104009.png
Screenshot 2026-08-03 104009.png (732.37 KiB) Viewed 60 times
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
MartinV
Site Admin

Post by MartinV »

No siin on ikka erinevad rollid, nt see seltskond:

Walter Mandler (Kanada/Saksamaa, Leica) Noctilux, Summilux, Elmarit objektiivid.
Paul Rudolph Zeiss Tessar, Planar
Ludwig Bertele Zeiss Sonnar
Erhard Glatzel Zeiss Distagon, Apo Sonnar

on "lens designers" ehk optikainsenerid, kes töötasid välja objede optilisi skeeme; ma ei tea, kui palju nende töö hõlmas ka objektiivi "raamistust" ehk kuidas see klaas metalli sees paika ja liikuma saab, aga ma oletan, et väline disain ja "kasutajaliides" polnud nii väga nende teema.

Maitani oli ka minu teada rohkem insener kui disainer, kuigi ega ma ei tea, kui palju ta oma asjade välimuses/kasutajaliideses kaasa rääkis, va järjepidev surve alluvatele inseneridele asju võimalikult väiksesse ruumi pressida :)

Ehk ma pidasin kitsamalt silmas tööstusdisainereid, mitte insenere. Sinu listis paistab seal mõlemat rolli segiläbi, kuigi eks seal küllap ongi kattuvust ka; ja mõne puhul on konkreetselt tööstusdisaini välja toodud.
Tom

Post by Tom »

Eks see ikka meeskonnatöö on suuremates firmades. See Makoto on ka teleskoopidest, kompaktidest, binoklitest, dslridest, objektiividest ja nende tarvikutest Z9 ni välja disaininud. Aga muidugi on loogiline, et üks osa on ikka klaasispetsid.
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
Post Reply